Tranor och körsbärsträd
Författare: Stefan Reitersjö
Tranor och körsbärsträd
Tranor och körsbärsträd är namnet på en nyupptäckt målning av Carl Larsson. Målningen bär dock på hemligheter som många är beredda att göra vad som helst för att antingen komma åt eller dölja.
Konstkonsulten Francis Lasker dras in i jakten på verkets hemligheter och får på vägen uppleva både kärlek och hat, nya och återfunna vänner, glädje och sorg samt musik och konst i ett sommarfräscht Stockholm och ett lika skönt somrigt Järvsviken.
Tranor och körsbärsträd är den första boken om Francis Lasker och hennes sambo, den världsberömda konsertpianisten Chameleon Hope.
Till den här boken finns det ett soundtrack i form av en spellista på Spotify som alla är välkomna att ta del av.
Fotograf: Alice Björnsdotter
Författarpresentation
Är född 1967 i Växjö. Han har en cp-skada som resulterat i att han är rullstolsburen och har ofrivilliga rörelser. Han flyttade till Stockholm 1992 efter universitetsstudier till civilekonom och har de senaste 23 åren ägnat sin tid åt att forska och skriva om hundens historia vilket har lett till att han har skrivit och gett ut fyra böcker i ämnet och har fått ”Guldbenet” 2016 för det arbetet.
Han har skrivit följande böcker:
Hundens bibliografi. Hunden i litteraturen – en svensk kynologisk bibliografi 1500-2000. Wildbergs förlag. Stockholm 2003.
Hundra år med hundstallet. Sellin och partner. Stockholm 2008.
Hundarnas människor. En biografisk uppslagsbok. Recito. Borås 2013. Tillsammans med Staffan Drangel
Hundens världshistoria. Recito.Borås. 2016.
Stefan Reitersjö debuterar 2021 skönlitterärt med en intellektuellt stimulerande deckare i samma anda som Jan Mårtenson.
Stefan berättar här nedanför om sitt livslånga intresse för böcker, läsning och skrivande:
Året var 1976 och jag fyllde 9 år den sommaren. Mina föräldrar hade året före renoverat upp och byggt ett nytt sommarhus på en liten ö med bara två tomter på. Den sommaren var en sådan där härlig Astrid Lindgren-sommar med äventyr runt sommarstugan och i skogen bakom stugan samt sol och värme men också litet regn. Det var också den sommaren som min mamma gav mig en av sina gamla ungdomsböcker. Jag slog upp boken och började läsa det första lilla tecknet på det då ganska gulvita papperet. Sedan stavade jag mig igenom den och det var också första gången som jag verkligen sögs in i en berättelse. Jag minns också att jag förundrades över att man i fantasin och i berättelserna kunde vara någon annanstans fast man var fysiskt inkapabel att förflytta sig. Det var en av alla Tvillingdeckare som skrevs av pseudonymen Sivar Ahlrud. Vilken häftig känsla det var! Alltsedan dess har jag varit fascinerad av läsning böcker och framför allt deckare i alla dess former. Jag minns hur mysigt det var att krypa upp i underslafen på våningssängen som fanns där på ön med en påse godis, som man hade fått köpa på campingkiosken ungefär 5 minuters båtresa från stugan, och antingen en Sherlock Holmes eller Agatha Christie i knät och en av familjens två dvärgspetsar ihoprullad vid sidan av en med ljudet och lukten av sommarregnet i bakgrunden. Det blev också startskottet för att börja samla gamla deckare. Jag började gå på antikvariat och loppmarknader för att leta efter obskyra och utgångna kriminalböcker.
Hur det nu var så växte man och blev äldre och lade sig till med andra intressen. Jag skaffade en egen hund och sögs in i hundvärlden och blev en del av den, samtidigt som jag fortfarande hade kvar mitt intresse för böcker och läsning samt boksamlande. Detta gjorde att jag naturligtvis började samla på alla möjliga slags hundböcker.
Min håg har alltid gått till historien och dess fantastiska myller av händelser och människor. Det här gjorde att jag läste grundkurser i historia på universitet och högskola. Där lärde man sig bra saker som att utöva källkritik och hur man hanterar arkivmaterial. Jag fick då ännu mer fascination för historia och biografisk litteratur. Det här ledde till att jag började intressera mig för att läsa om och studera hundens historia som är på många sätt en väldigt mångfacetterad, vacker och färgstark historia att börja gräva i.
Temat i mina hittillsvarande intressen har som ni kanske märker varit att jag har kombinerat olika ämnen som jag har fastnat för igenom åren. När jag nu debuterar som skönlitterär författare återvänder jag till mitt tidiga och livslånga intresse för deckare men den här gången kombinerar jag det med ytterligare ett av mina stora intressen i livet, kulturen i form av konst och musik. Det är verkligen förunderligt hur ett svart litet tecken på ett gulvitt papper kan bli början på ett livslångt äventyr från den lille parveln på nio år till dagens mogna man på 54 år som känner att cirkeln har slutits och man har kommit hem.
Wildbergs förlag
Välkommen till oss!
Vi är ett litet men ambitiöst satsande förlag som har återuppstått likt fågeln Fenix i ny regi efter 15 års dvala. Förlaget har en HBTQ-, funkis- och etnicitetsvänlig attityd. Vi kommer att ge ut såväl skönlitteratur i alla genrer som sakprosa. Vi är särskilt intresserad av litteratur som utmanar läsaren på olika sätt.
Vi har redan knutit två författare till oss och en tredje är på väg in. Men vi vill så klart ha in fler. Därför är vi öppna för alla förslag. Dock ser vi gärna att du som överväger att skicka in manus till oss tänker på att vi ska bygga ett författarskap och har en långsiktig approach på vårt gemensamma projekt. Vi har dock en begränsad tid så räkna med att det kommer att ta en tid innan vi kan ge besked i frågan om utgivning.
Den första boken i denna nya regi är ’Tranor och körsbärsträd’ av Stefan Reitersjö. En deckare i konstmiljö där mystiska saker inträffar när konstkonsulten Francis Lasker dras in i en jakt på hemligheter som andra är beredda att göra vad som helst för att dölja eller komma över. Det är den första boken om Francis Lasker och hennes sambo, den världsberömda konsertpianisten Chameleon Hope. En berättelse i Jan Mårtensons anda.
Wildbergs förlag ger ut ny bok
Skuggor av minnen
kommer under våren 2022 av författaren Patrick Hassel Zein